ИСТИНСКИ ХЕРОЈ ДАНАШЊИЦЕ

Колико пута сте „пали“ на испиту, не зато што не знате, него зато што нисте хтјели да знате? Колико пута сте све проблеме рјешавали , тако што сте их само гурали у страну? Колико пута сте били на правом путу, али нисте стигли до циља, јер нисте хтјели да се борите више. Нисте хтјели да вјерујете у оно што радите и нисте хтјели вјеровати да је све могуће. А могуће је. И она то показује.

Херој данашњег доба, рођени побједник и дјевојка за коју не постоје препреке у животу.  Велики борац „под обручем“, борац за младе, борац за живот. Њена каријера се зауставила тек што је почела, те кобне суботње септембарске вечери 2013. на мађарском ауто-путу у саобраћајној несрећи. Нови почетак и рехабилитација. Поново је учила да хода, али никада није одустала.  Велики позитивац са својих 18 година почела је велику борбу у којој је само она знала да ће побиједити. Упорност, борбеност, храбра младост, снага, воља, жеља и све то до коначног циља. Двије године послије Наташа Ковачевић се вратила на кошаркашки терен и наставила своју професионалну  каријеру. Поред тога, у периоду рехабилитације Наташа се посветила хуманитарном раду. Основала је фондацију  под својим именом , чији је циљ помоћ младим спортистима и њихово образовање.

Наташа Ковачевић, дјевојка од које сви можемо и треба да учимо, издвојила је мало времена да говори за наш портал.

13714321_1156446611063445_854827595_n

АВАНГАРДА: Прошле су скоро три године од тренутка који Вам је у потпуности промијенио живот и кошаркашку каријеру. Како данас гледате на  тај период?

НАТАША: Не осврћем се много у прошлост. Волим да гледам само напред иако после свега што се догодило не правим дугорочне планове. Међутим, оно што је најважније после свега је да сам свој живот за кратко време у потпуности вратила у нормалу. Чак сам и наставила професионално да се бавим кошарком, која је моја велика љубав. Све то што се десило је велика трагедија, јер у тој несрећи су изгубљени многи животи. Ја сам имала срећу да преживим и из свега тога сам изашла јача него што сам била. Генерално, ја се трудим да увек будем позитивна и да пматим само лепе ствари. Када се сада освренм на то време, прва помисао ми је колико снагу има јединство породице. Јер, управо је то оно што је мени највише помогло у тешким тренуцима.

АВАНГАРДА: Ко Вам је био највећи ослонац у том периоду?

НАТАША: Без сваке сумње, то је била моја породица. Они су све време били уз мене и та подршка, брига и безгранична љубав коју сам осећала са њихове стране била је пресудна. Такође, морам да признам да је подршка стизала са свих страна, од мојих пријатеља, људи које сам познавала, али и оних које никада нисам имала прилику да сретнем у животу. Не желим да звучи као фраза, али заиста свака та порука подршке коју сам добила давала ми је додатну снагу и тереала ме је да будем одлучнија у намери да се у потпуности опоравим. И још једном свима им од срца хвала на томе.

АВАНГАРДА: С обзиром на то да сте показали изузетну храброст, одлучност и оптимизам у суочавању са животним препрекама у чему сте пронашли снагу и мотивацију?

НАТАША: Моја првенствена жеља је била свој живот вратим у нормалу. Једноставно, нисам хтела да се помирим са чињеницом да ће можда мој велики део живота у будућности бити везан за кревет или колица. Зато сам била толико одлучна да се борим. Такође, својим брзим опоравком желела сам да се на неки начин захвалим мојој породици која је у сваком тренутку била уз мене и да мој опоравак буде нека врста награде за њихово велико одрицање и подршку.

13705126_1156446557730117_1747663469_n

АВАНГАРДА: Тренутно играте за ЖКК „Црвена звезда“ , какви су Вам планови за наредну сезону?

НАТАША: Сада пре свега желим да се одморим. Имала сам заиста напорну сезону, много обавеза  око Фондације и на моја два факултета. Ускоро идем на море и о свему ћу добро размислити и одлуку донети када се вратим са одмора.

АВАНГАРДА: Женска кошаркашка репрзентација Србије је прошло љето постала првак Европе и први пут под именом Србија ће наступати на Олимпијским играма. Шта очекујете од Марине Маљковић и њених изабраница у Рио де Жанеиру овог љета?

НАТАША: Свима мора да буде јасно да је наша женска репрезентација освајањем златне медаље на Европском првенству прошле године направила изванредан резултат. То је заиста подухват који заслужује поштовање и дивљење. Што се тиче Олимпијских игара, нема сумње да наше кошаркашице очекује веома тежак посао. Међутим, оне су у неколико наврата изјављивале да је пласман на Олимпијске игре у Рио остварење сна. Зато треба да уживају у том свом успеху у сваком моменту проведеном на терену. То је фантастична група девојака које краси сјајна атмосфера и које свим срце играју за Србију. Тешко је давати било какве прогнозе, али сам сигурна да ће нас на највећој светској смотри спорта наше кошаркашице, без обзира на пласман, представљати на најбољи могући начин. Ја им још једном желим сву срећу и много успеха.

АВАНГАРДА: Много времена сте посветили хуманитарном раду, основана је фондација „Наташа Ковачевић“. Иза Вас је неколико значајних пројеката, на чему ће се базирати рад фондације у будућности?

НАТАША: Као и до сада трудићемо се да помажемо спортистима у невољи. Такође, велику пажњу посветићемо едукацији спортиста о значају образовања, али и осигурања, јер спортска каријера може у трену да се заврши, а ја сам најбољи пример за то. Помагаћемо женске кошаркашке клубове, школе кошарке за девојчице и трудићемо се да максимално промовишемо женску кошарку. Једном речју, максимално ћемо се трудити да испоштујемо све постулате на којима је Фондација и настала.

АВАНГАРДА: Како гледате на то да Ваш примјер инспирише многе  људе, нарочито младе?

НАТАША: То је питање које ми често постављају, а ја сваки пут дубоко уздахнем и изнова размишљам шта бих рекла на ту тему. Све то је, наравно, лепо чути и много ми је драго ако мој пример даје снагу и веру у успех. Али, оно што бих волела да сви знају је да нема предаје. Ако сам ја успела да се изборим, значи да је то изводљиво и да то могу и други. То је порука коју бих желела да им пошаљем.

АВАНГАРДА: У  ранијим интервјуима истакли сте важност образовања, која је Ваша порука младим људима, прије свега средњошколцима?

НАТАША: Увек истичем важност образовања из простог разлога, јер једино је зање нешто што нико никада не може да вам одузме. Средњошколцима поручујем да поштују своје родитеље, своје професоре, али и другове. Да прихватају различитости, да буду истрајни у оном што раде и да се наравно баве спортом.

АВАНГАРДА: С обзиром на то да сте студент два факултета, а ми смо прије свега студентски портал, шта по Вашем мишљењу значи бити студент данас и шта поручујете студентима у Републици Српској?

НАТАША: У потери за дипломама и звањима људи, често ненамерно, заборављају важност образовања. Свако ко студира показује спремност да учи, да се усавршава и напредује. Студирање практично само осликава добру жељу. Бити студент не значи ништа више до спремности да се уложи велики рад на личном усавршавању. Наравно, то је само почетак и основа, а изазов тек предстоји. Студентима бих поручила да је велика срећа радити оно што волиш. Тада посао не представља тешкоћу, већ уживање. Из тог разлога нека студирање посматрају као једну степеницу на путу који ће им на крају донети године задовољства.

 

 

РАЗГОВОР ВОДИО: Давид Павловић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *