ПРИЧА НАД ПРИЧАМА

ПРИЧА НАД ПРИЧАМА

ПИШЕ: Борис Ђекановић

 

The man from Earth – Човјек са Земље (2007)

Режисер: Ричард Шенкмен

Држава: САД

Жанр: Научна фантастика, драма

Главне улоге: Дејвид Ли Смит, Тони Тод, Џон Билингсли

 

Ово је један од оних филмова које нисте гледали, нисте никада наишли на њега сурфајући интернетом, не приказују се на комерцијалним телевизијама јер нема специјалних ефеката који привлаче медиокритетску масу. Ово је један од филмова које погледате на инсистирање пријатеља јер је сигуран да нисте погледали ништа слично. Такве пријатеље чувајте. И тако и би, ништа слично нисам видио. Можда би се по статици кадра могао упоредити са домаћим филмом ,,Смрт човека на Балкану“ но ту свака сличност престаје.

hhxbmzc

Иако је класификован као научно-фантастични филм, не очекујте свемирске епопеје, свјетлеће ласерско оружје и чудне човјеколике креатуре. Не. Не очекујте чак ни увезану радњу, са добро издиференцираним почетком, кулминацијом и расплетом. На неки начин може се рећи да радње нема. Све се дешава у унутрашњости колибе универзитетског професора. И читава радња се односи на причу. Можда ту лежи и чар овог филма. Свима нам је иманентно причање и слушање саговорника, носимо то од рођења, атавистички, од пећинског човјека. Нема ништа привлачније од занимљиве приче и заинтересованих саговорника. Све то нам нуди овај филм. Е сад, вјероватно се питате шта је то ту мистериозно и фантастично. Одговор је једноставан.  Професор Џон Олдман (јасна алузија на његове године и поријекло) изненада саопштава универзитетским колегама да напушта посао и одлази негдје далеко. Неколико пријатеља долази до њега, опраштајући се и тражећи одговоре за његову исхитрену одлуку. Након доста премишљања и одгађања, Џон им саопштава да је он, у ствари Кромањонац стар око 14 000 година. Када је имао тридесетак година, престао је старити те се сваких десет година сели изнова да не би неко примјетио његов мистериозни младалачки изглед који се не мијења. Разумљиво, реакција на овако наивну причу би код многих изазвала подсмијех. Али, размислите поново. Каква дивна премиса за изузетан научно-фантастични филм са елементима драме! Ако сте јесењи човјек, онај што чита пресамићен поред прозора и дубоко ушушкан у јорган, ово је прича за вас. Можда ћете морати малкице да напрегнете вијуге, али ако их напрежете свакодневно, неће вам бити проблем ући у срж приче. Режисер Ричард Шенкмен је минималистички и без пуно сувишних детаља склопио у одличну цјелину текст Џерома Биксбија, познатог „sci-fi“ прегаоца, заслужног за неке од најбољих научно-фантастичних филмова и серија („Зона сумрака“, „Звјездане стазе“). Није могао оставити већи печат за собом од ове сјајне приче. ,,Човјек са Земље“ на невјероватан начин залази у много осјетљивих тема данашњице као што су: хришћанство и религија уопште, филозофија, теологија, еволуција, математика, биологија. Оставите своја увјерења и размишљања по страни и допустите себи да барем на тренутак размислите о свему ономе што сте научили током живота.

orynci7ZQ2sq8P9xCfn6byBuXCg-640x360

Осјетићете у исто вријеме и задовољство што радознало љуљате темеље својих ставова и узнемиреност због бласфемичних размишљања и хипотеза постављених током филма. И све то у малој колиби гдје се око камина окупило мало друштво интелектуалаца. ,,Мање је више“ дефинитивно важи за овај филм. Гарантовано ћете осјетити читаву лепезу емоција. Поред мноштва тема, учинила ми се занимљивом и изјава једног од ликова која би охладила многе вреле главе на брдовитом Балкану: ,,Едит, одрастао сам проучавајући Тору, моја жена Кур’ан, старији син је Атеиста, млађи је сајентолог, ћерка проучава Хиндуизам. Претпостављам да има довољно простора и разлога за општи покољ, али ми бирамо да живимо и пустимо друге да живе“. Са разлогом нисам истицао роле глумаца. Изнијели су своје ликове одлично, али то није толико битно. Битно је да су природни и да им бескрајно вјерујете.

Када сте љути што се филм завршио, када се јежите од главе до пете, када бивате увучени у разговор и осјећате се као дио филма, будите сигурни да сте гледали нешто изванредно.

А ја ћу бити онај ,,пријатељ“ са почетка текста који ће инсистирати да га што прије погледате.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *